Επιδιώκοντας την περισυλλογή και τη διαφύλαξη αρχειακών τεκμηρίων τα οποία θα αποδώσουν την συνολική εικόνα της τοπικής κοινωνίας και της ιστορίας της, τα ΓΑΚ Ευρυτανίας έχουν συμπεριλάβει στις συλλογές τους αρχεία «μείζονα» ( μεγάλου όγκου και με πολυσχιδία εμπεριεχομένων πληροφοριών) αλλά και «ελάσσονα» : μικρότερες αρχειακές οντότητες που μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν «ψιθύρους» της Ιστορίας ( οι οποίοι ωστόσο έχουν την δική τους εμβέλεια και συμβολή στη μελέτη της).
Σύμφωνα με το σύστημα που ακολουθείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, κάθε αρχείο μετά την εγγραφή του στο Bιβλίο Eισαγωγής εντάσσεται στην ομάδα αρχείων στην οποία ανήκει (Ειδικό Ευρετήριο). Η ομαδοποίηση γίνεται με δελτία, είναι δε θεωρητική και όχι φυσική.
Έχουν προβλεφθεί οι εξής ομάδες:
Διοικητικά- Εκπαιδευτικά- Εκκλησιαστικά- Επιχειρήσεων- Δικαστικά- Συμβολαιογραφικά- Δημοτικά(αρχεία ΟΤΑ)- Ιδιωτικά αρχεία και συλλογές- Χάρτες- Συλλογές εφημερίδων- περιοδικών κ.α.(βλ. άρθρο 4 ν. 1946/1991).
Τα περισσότερα από τα ανωτέρω αρχεία είναι ταξινομημένα και προσβάσιμα στο κοινό. Τα ευρετήρια τους, όπως και ψηφιοποιημένα αντίγραφα βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο του Aρχειομνήμονα.
|